top of page
Search
  • Writer's pictureMarcel

Bežecké tipy #1

Updated: Mar 1, 2018

Koniec sezóny sa nám blíži a do konca roka zostáva naozaj už len zopár pretekov. Všetci hodnotíme, čo sa nám podarilo a čo nie. Je potrebné sa zamyslieť, či sme tomu v tréningu dali všetko. Pokiaľ aj áno a možno to nevyšlo podľa predstáv, v športe je to jednoducho tak.Aj keď tomu dáte všetko, neznamená to hneď stopercentný úspech.


Je potrebné zvážiť viacero aspektov, ktoré sa v samotnom preteku udiali a až na základe toho posúdiť svoj výkon. Aj keď nepadli osobné rekordy, ale bolo to len priblíženie sa k nim, nehádžte flintu do žita. Je to šport, tak hlavu hore a po troške oddychu idete do ďalšej sezóny, kde sa to určite podarí.


V tomto období je dobré dovoliť organizmu, aby si mohol oddýchnuť od behania. To ale neznamená, že budeme ležať na gauči a čakať kedy začneme behať. Aj keď možno jeden týždeň leňošenia nezaškodí. Keď Vás to však už omrzí, môžete sa konečne začať venovať aj športom, na ktoré ste počas roku nemali až toľko času. Čiže kľudne sa môžete povenovať horskej cyklistike, vysokohorskej turistike, plávaniu, prípadne si vyjsť na korčule. Povenujte sa niečomu, čo nebude pripomínať beh a už vôbec do toho nedávajte žiadnu intenzitu. Jednoducho si to užívajte.


Vedenie tréningového denníka je dnes celkom jednoduchá vec. Keďže dnes pri rôznych aplikáciach, ktoré bežne pri tréningu používame, sa všetko niekde ukladá a zaznamenáva a preto nie je potrebné nič písať. Ale aj tak by bolo dobré, ak by ste si zaznamenávali aspoň zopár ukazovateľov. Po sezóne sa pri vyhodnocovaní budete vedieť k nim vrátiť a prípadne niečo v ďalšom tréningu zmeniť k lepšiemu. Navrhol by som nasledovné ukazovatele:

  • celkový počet nabehaných kilometrov 

  • počet kilometrov v aeróbnom pásme (voľný klus)

  • počet kilometrov na úrovni ANP

  • počet kilometrov nad úrovňou ANP

  • a samozrejme nezabúdajte na regeneráciu (koľko hodín)

Aspoň tieto ukazovatele by bolo vhodné zaznamenať, aby ste sa vedeli v plánovaní na ďalšiu sezónu pozrieť, čo a ako ste nabehali a čo to prinieslo.

10 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page